Geld verdienen met eBooks

Dat de muziekindustrie zich al sinds de prehistorie van het internet geen raad weet met downloads en kopieën is triest genoeg, maar dat de boekenuitgevers nu al net zo onhandig opereren is ronduit bizar.

Twee berichten illustreren de treurige gang van zaken. NRC Handelsblad berichtte onlangs over het aanbieden van eBook-kopieën op Marktplaats. En digitale uitgever Schaduwschrijvers.nl is onder druk van een boze uitgever alweer gestopt.

Hoe kan dat toch? Het auteursrecht is een eenvoudig recht, en het heeft meer dan honderd jaar prima gefunctioneerd. Waarom lijkt het nu plotseling uitsluitend tot ruzie en gezeur te kunnen leiden? Is de digitale tijd werkelijk zo anders dan alles wat we tot nu toe hebben gekend? Dat valt moeilijk te geloven.

Het auteursrecht is kinderlijk simpel: alleen de maker/rechthebbende mag openbaar maken en verveelvoudigen, alle anderen mogen dat niet. In tegenstelling tot wat voortdurend wordt beweerd, is het mooie van zo’n eenvoudig recht dat het heel makkelijk kan worden gehandhaafd. Er valt altijd wel iemand mee voor de rechter te dagen. Nou is een beetje procederen voor advocaten misschien erg leuk, maar uitgevers verdienen er geen geld mee. Waar verdienen uitgevers wel geld mee? Door hun boeken te verkopen natuurlijk!

Maar het lijkt wel alsof niemand iets wil leren. Een voorbeeld van hoe het wel kan, is Microsoft. Door tegen een redelijke prijs een licentie te geven aan iedere computermaker die erom vroeg, kon Windows uitgroeien tot een universeel platform. De enige serieuze concurrent (Apple, voor wie daar anders over mocht denken) verschafte namelijk geen licenties. Wat kan er simpeler zijn dan met een webverkoper afspraken te maken over een vergoeding?

Voor bepaalde luxe-producten geldt dat ze hun waarde verliezen wanneer ze in een niet-luxe omgeving worden verkocht. Parfums, bijvoorbeeld, of sommige kleding. Maar ik zie niet hoe dat voor muziek en tekst geldt. Een digitaal bestand is van zichzelf niks waard, het ontleent zijn waarde volledig aan het intellectuele eigendomsrecht. Het ligt dus voor de hand dat iedereen die het beroepsmatig wil doorgeven zijn gang maar moet gaan, nadat z/hij even een licentie heeft verworven.

Het probleem van de oncontroleerbare P2P-kopieën is ook heus niet zo ingewikkeld op te lossen. In de eerste plaats is er altijd wel ergens een beroepsmatige tussenschakel, die op te sporen valt. Zo’n schakel heeft er belang bij dat hij niet al zijn geld aan advocaatkosten moet spenderen, dus zal gevoelig zijn voor het afnemen van een licentie. En in de tweede plaats, willen mensen graag mooie, fysieke uitgaven. Een mooi uitgegeven boek is iets heel anders dan een kale tekst op een beeldscherm. Zie bijvoorbeeld het succes van de Taschen boeken.

Intellectueel Eigendomsrecht, dus ook auteursrecht, is bedoeld  om de makers de mogelijkheid te bieden om van hun werk te leven. Handhaven (en vooral ook: dreigen met handhaven) is goed en nuttig, maar het mooie van auteursrecht, ook in het digitale tijdperk, is dat doorgaans de dreiging met handhaving al de mogelijkheid biedt om geld te verdienen. <<

Over krachtblog

Advocatenkantoor in Amsterdam, gespecialiseerd in Intellectuele Eigendom en effectieve procedures.
Dit bericht werd geplaatst in Auteursrecht, Internet en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.