Olm bier tegen Heineken: het vonnis in kort geding

De voorzieningenrechter Amsterdam heeft op 18 augustus 2011 uitspraak gedaan in de ‘bieroorlog’: de strijd die gevoerd wordt tussen de onafhankelijke bierbrouwer Olm bier en de multinational Heineken. In deze videoblog wordt het vonnis besproken.

In het kort is de kwestie dat Olm gerecyclede fusten van Heineken gebruikt voor haar eigen bier, en bier levert aan caféhouders die een exclusief contract hebben met Heineken. Mag dat? De voorzieningenrechter moet vier vragen beantwoorden: (1) van wie zijn de fusten? (2) is er sprake van fraude? (3) mag Olm leveren aan Heineken-caféhouders? en (4) wie is er aansprakelijk?

De voorzieningenrechter oordeelt dat Olm bier geen gebruik meer mag maken van gerecyclede fusten van Heineken. Maar ook Heineken moet de Olm-fusten teruggeven die ze in haar bezit heeft. Voor het antwoord op de overige vragen: zie de vlog.

Overigens: in het besproken vonnis geeft de voorzieningenrechter alleen haar voorlopig oordeel. Dat voorlopige oordeel verliest zijn kracht als Heineken (de eiser) niet tijdig een rechtzaak aanspant bij de ‘gewone’ rechter: een ‘bodemprocedure’. In een bodemprocedure wordt de hele zaak met alle voors en tegens opnieuw beoordeeld, maar dan diepgravender.

Op de website van Rechtspraak.nl wordt het vonnis als volgt samengevat: “Heineken beticht Olm van bierfraude. Volgens Heineken vult Olm bierfusten en kelderbierinstallaties in Heinekencafés met Olmbier en wordt dat Olmbier als ware het Heinekenbier verkocht. Of er daadwerkelijk sprake is van een grootschalige fraude zoals Heineken doet vermoeden en of Olm hiervan een verwijt kan worden gemaakt, dient hoofdzakelijk in de bodemprocedure te worden beoordeeld. Hierop vooruitlopend heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam op vordering van Heineken geoordeeld dat Olm merkinbreuk pleegt door Heinekenfusten na te vullen met Olmbier. Tevens heeft de voorzieningenrechter geoordeeld dat Olm onrechtmatig handelt jegens Heineken door het navullen met Olmbier van zogenaamde kelderbierinstallaties die zich in Heinekencafés bevinden. Olm wordt op grond hiervan met onmiddellijke ingang verboden kelderbierinstallaties na te vullen met Olmbier. Daarnaast dient Olm te stoppen met het navullen van Heinekenfusten op een termijn van 30 dagen na de datum van dit vonnis. Ook moet Olm aan Heineken informatie verstrekken, onder meer over de hoeveelheid verhandelde Heinekenfusten gevuld met Olmbier sinds 1 april 2008.”

Een handige samenvattig in citaten van het vonnis staat op Boek9.nl. Wie het vonnis wil lezen, vindt dat HIER.

Over krachtblog

Advocatenkantoor in Amsterdam, gespecialiseerd in Intellectuele Eigendom en effectieve procedures.
Dit bericht werd geplaatst in Merkenrecht, Onrechtmatige daad en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Olm bier tegen Heineken: het vonnis in kort geding

  1. Pingback: Hervullen van recyclebare verpakkingen en merk-inbreuk | Kracht advocatuur juridische blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.