Afspraken in de praktijk: de NS als voorbeeld

IMG_1047In mijn vorige blog (‘Goed samenwerken is: problemen vermijden‘) noemde ik wat veelvoorkomende fouten die gemaakt worden bij het aangaan van afspraken en het nakomen van overeenkomsten. Voor een vervolg op die blog zocht ik naar praktijkvoorbeelden, toen ik een artikel las in het Financieel Dagblad van 21 mei 2015 over de Fyra-enquete en de manier waarop de Nederlandse Spoorwegen zichzelf het debacle van de hogesnelheidstrein inrommelde: “NS betaalde bewust te veel voor HSL“. Hieronder een klein commentaar op die kwestie.

Uit het artikel blijkt dat – in de woorden van voormalig president-commissaris van de NS, Jan Timmer – de NS een extreem hoog bod deed voor toegang tot de Hoge Snelheidslijn (‘HSL’). Tijdens de openbare aanbesteding wilde NS Eur. 150 miljoen bieden en de Raad van commissarissen verhoogde dat nog eens met Eur. 28 miljoen tot Eur. 178 miljoen. De bedoeling van dat bod was om de aanbesteding te winnen, niet om daadwerkelijk al dat geld te gaan betalen.

In het FD staan twee interessante citaten van Timmer. In het ene citaat zegt hij: “We rekenden erop dat uiteindelijk na alle strubbelingen het gezonde verstand zou zegevieren. Dat heeft niet goed gewerkt.” En in het andere citaat, wanneer het gaat over de mogelijkheid van NS om zich (niet) uit de aanbestedingsprocedure terug te trekken, zegt hij: “Dat was een goed besluit geweest. Dat is een zeer ernstige fout, die ik mezelf aanreken.”

Dit stuk illustreert volgens mij goed wat ik in mijn eerdere blog al schreef. Ten eerste: maak geen afspraken die je niet wilt nakomen. Bewust verkeerde afspraken maken, is in feite je wederpartij niet serieus nemen; en erger nog, is zelfs je wederpartij bedriegen. Niemand houdt daarvan en het leidt vrijwel onvermijdelijk tot ruzie. Ten tweede: doe niet aan ‘wishful thinking’. Als NS hoopte op ‘het gezonde verstand’, zou hij er goed aan gedaan hebben om daarbij het eigen verstand ook te gebruiken; zodat NS afspraken had gemaakt die realistisch waren. “Hope is not a strategy,” zei Rudy Giuliani ooit.

Ten derde, wat voor contracten er ook mogen zijn gesloten tussen de overheid en de NS, uit wat we nu weten ontstaat de indruk dat er niets was opgenomen over de situatie waarin partijen nu zitten. Er wordt naarstig gezocht naar wat er is misgegaan, maar de oplossing van zo’n soort situatie was blijkbaar op geen enkele manier in het contract voorzien. En ten slotte, neem je verantwoordelijkheid. Ik schreef in mijn eerdere blog dat niemand wil dat vervelende situaties zich voordoen en er is dan ook niemand die werkelijk de vervelende gevolgen van die situatie(s) wil dragen. Dat blijkt volgens mij nogal sterk uit de pseudo-boetedoening van Timmer: “Dat is een zeer ernstige fout, die ik mezelf aanreken” – want dat ‘aanrekenen’ is natuurlijk mooi, maar voor wiens rekening zijn de consequenties van die fouten?

Enfin. Het is maar een voorbeeld.

Over krachtblog

Advocatenkantoor in Amsterdam, gespecialiseerd in Intellectuele Eigendom en effectieve procedures.
Dit bericht werd geplaatst in Maatschappij en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.