Kunst… omdat het moet!

IMG_2276

(Illustratieve kunstfoto: E. de Vos)

Terwijl ik dit schrijf, is het drama rond de Griekse financiën nog in volle gang. ‘Uiteenvallen Euro niet langer uitgesloten,’ kopt het NRC. Interessante tijden (zie mijn eerdere blog). Was alles maar zo eenvoudig als het verbintenissenrecht…

KUNSTENAAR MOET KUNST MAKEN

Het leek een geinig krantenstukje van een tijdje geleden. Kunstverzamelaar Bert Kreuk was een proces begonnen tegen kunstenaar Danh Vo, omdat Danh Vo zijn afspraken niet was nagekomen. De rechtszaak die ‘gewoon’ over een niet-geleverd kunstwerk leek te gaan, is geëindigd in een overwinning voor Kreuk. Kreuk heeft gelijk gekregen, maar heeft hij nu recht op een indrukwekkend kunstwerk?

Het huidige vonnis is in vervolg op een eerder tussenvonnis waarin Kreuk de gelegenheid kreeg om te bewijzen dat er overeenstemming was tussen hem en de kunstenaar. Die overeenstemming betrof het maken van ‘een indrukwekkend werk’ voor een tentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum. Probleem was, dat alle afspraken mondeling waren gemaakt en enigszins omfloerst in email-correspondentie waren bevestigd.

Kreuk heeft daarop getuigen laten horen, waaronder een conservator van het museum en zichzelf. (Terzijde: het is niet ongebruikelijk dat een eiser zichzelf als getuige laat horen; de achterliggende gedachte is dat een verklaring onder ede meer betekenis heeft dan de stellingen in de processtukken. Maar omdat een partij-getuige doorgaans belang heeft bij de uitkomst van het proces, wordt aan deze getuigenverklaring alleen waarde gehecht als die wordt ondersteunt door andere stukken en verklaringen.)

Met behulp van mooie rechtspraak-zinnen als ‘gesteld noch gebleken is…’ en ‘Evenmin doet het af aan de constatering dat zich voor die verbintenis geen enkele andere aannemelijke grondslag aandient…’ constateert de rechtbank voorzichtig dat het niet begrijpelijk is dat Danh Vo, indien hij werkelijk meende dat hij zich niet jegens Kreuk had gebonden, dit nooit aan Kreuk duidelijk heeft gemaakt. En ook dat Vo zich naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid rekenschap moest geven van de belangen van Kreuk, waarover Kreuk ‘gelet op zijn talrijke e-mailberichten’ nooit onduidelijkheid heeft laten bestaan.

Kreuk eiste dat Vo de overeenkomst alsnog na zou komen (door nieuw werk te maken) of anders schadevergoeding zou betalen. Maar de rechtbank ziet geen enkele reden waarom Vo niet alsnog zal doen wat hij heeft afgesproken en dus wordt Vo veroordeeld om een indrukwekkend kunstwerk te maken tegen betaling van de afgesproken som. En dat laatste is natuurlijk het interessante deel: kan een rechter een kunstenaar opdragen om ‘indrukwekkend’ werk te maken? Natuurlijk niet, want daar zijn geen maatstaven voor.

Maar de rechtbank lost dit op in een volgens mij heel slimme overweging: “Gelet op de kunstzinnige aard van de te leveren prestatie kan echter naar het oordeel van de rechtbank niet van gedaagde worden verwacht dat hij als het ware ouder werk reproduceert of herhaalt (…) Het staat gedaagde vrij om dit te doen, maar het staat hem eveneens vrij om een nieuw werk te maken dat aansluit bij de ontwikkeling die hij sindsdien als kunstenaar heeft doorgemaakt.’

De rechtbank vertrouwt erop dat partijen ook de financiële en logistieke kanten van de transactie naar behoren nader zullen vormgeven en afwikkelen, maar daar wordt heel verstandig aan toegevoegd: “Het komt de rechtbank niettemin geraden voor dat partijen, bijgestaan door juridisch adviseurs, hun nadere afspraken schriftelijk vastleggen.”

Enfin, een bevredigend vonnis in het soort kwestie dat niet vaak de rechtszalen haalt. Het vonnis bevestigt overigens ook wat ik hier en hier al eerder schreef: zorg dat het feitenverloop goed te reconstrueren is en houd je aan je afspraken.

Over krachtblog

Advocatenkantoor in Amsterdam, gespecialiseerd in Intellectuele Eigendom en effectieve procedures.
Dit bericht werd geplaatst in Aansprakelijkheid, Effectief procederen, Maatschappij en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.