Post-vakantie blues, deel 2

IMG_1143

Let op: spoedeisend belang!

Het is eigenlijk geen nieuws, maar ach, het was zomer. De Europese Commissie heeft een nieuw rapport uitgebracht over de financiële positie van creatieve makers. Kunstenaars zijn altijd arm geweest, op een handjevol slimme en succesvolle mensen na, maar omdat de creatieve industrie economisch belangrijk is, is het ook belangrijk dat er (nèt…) voldoende geld naar de makers gaat om die industrie in stand te houden. En dáár maakte de Europese Commissie zich dan weer zorgen over.

Belangrijkste punten in het rapport: de positie van ‘kunstenaars’ is ondoorzichtig. Contractueel staan creatieven doorgaans veel (of zelfs àlle) rechten af aan uitgevers, producenten of collectief beheer organisaties. Maar wat ze daar voor terug krijgen of zouden kunnen krijgen, is onduidelijk. Ook langlopende contracten met een vèrgaande rechten-overdracht verhinderen een verbeterde financiële positie, zelfs als de makers op enig moment succesvol worden. En ten slotte is de lage organisatiegraad van makers een probleem.

De creatieve industrie is een bedrijfstak met enorme commerciële belangen èn met een haast 19e-eeuwse bedrijfscultuur. Ik heb wel eens een rechtszaak meegemaakt waar  advocaten van kabelexploitanten scenarioschrijvers vergeleken met mensen die aan de lopende band potjes pindakaas vullen. Die vergelijking gaf aardig weer hoe de verhoudingen lagen en liggen. Maar inmiddels is er nieuw Auteursrecht, dus in Nederland zal er voorlopig in ieder geval niets meer veranderen.

In dat licht is een rechtszaak interessant van voormalige mooie jongen Xander de Buisonjé tegen vroegere vrienden van zijn band Volumia!  (zie hier en hier). De vroegere vriend in kwestie is Hans Nieskens, voorheen gitarist en manager van Volumia! Nieskens handelde bovendien als de muziekuitgever van de band. De auteursrechten van de liedjes van Volumia zijn overgedragen aan Nieskens, en die heeft naar eigen zeggen die rechten weer overgedragen aan zijn uitgeverij Music Creations Publishing (‘MCP’). De Buisonjé wil weten wat er gebeurd is om geld te verdienen met die liedjes, maar Nieskens en MCP weigeren om opgave te doen van administratieve, promotie- en exploitatiewerkzaamheden. Daarop heeft De Buisonjé de bestaande samenwerkingsovereenkomst ontbonden en eist hij terug-overdracht van zijn auteursrechten.

Tijdens de rechtszaak blijkt, dat de auteursrechten niet rechtsgeldig zijn overgedragen aan de uitgeverij, zodat MCP niet over die rechten kan beschikken. Wèl heeft De Buisonjé zijn auteursrechten aan Nieskens overgedragen, zodat de opgaveplicht op Nieskens rustte. Nieskens is ernstig tekortgeschoten in zijn verplichtingen, en daarmee is het liedje uit: de auteursrechten moeten worden terug overgedragen aan De Buisonjé.

Dit is een bevredigende uitspraak, die bovendien duidelijk maakt dat er een nieuwe wind waait in auteursrechtenland: de overdracht van rechten dient een economisch doel, en onder omstandigheden kan de maker zijn rechten terug verlangen.

Tot slot nog een leuk weetje over het vereiste van ‘spoedeisend belang’ (zie ook de vorige blog, waarin de Haagse rechter een ‘recall’-actie afwees). In dit geval ging het om twee elkaar bestrijdende webwinkels. De één heet ‘parfumswinkel.nl’, de ander heet ‘parfumswebwinkel.nl’. Anderhalf jaar nadat Parfumswinkel.nl een eerste sommatie heeft verstuurd (er dreigt verwarring), wordt alsnog de stap naar de voorzieningenrechter gemaakt. Een kort geding na anderhalf jaar stilzitten, waarom niet? Omdat Parfumswinkel.nl in die anderhalf jaar ook een bodemprocedure had kunnen voeren, dáárom niet – zo oordeelt de voorzieningenrechter. Parfumswinkel mocht eventjes ‘talmen’, maar daarna had ze tot actie moeten overgaan.

Allemaal heel leerzaam, lijkt me. Het was een mooie zomer, nu op naar een hete herfst!

Over krachtblog

Advocatenkantoor in Amsterdam, gespecialiseerd in Intellectuele Eigendom en effectieve procedures.
Dit bericht werd geplaatst in Auteursrecht, Effectief procederen, Maatschappij, Procesrecht en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.