Geef ons de industrie terug!

Michell 'Syncro'. Photo: hifihangar.co.uk

Michell ‘Syncro’. Photo: hifihangar.co.uk

Onlangs heb ik een nieuwe platenspeler gekocht. Al is ‘nieuw’ relatief, want de Engelse firma Michell heeft mijn ‘Syncro‘ al in 1989 gemaakt, maar hij doet het nog steeds puik. Nu draai ik weer avond aan avond platen, èchte platen van vinyl! Maar terwijl ik naar mijn wondermooie platenspeler kijk, vraag ik me af: hoe lang kan dit geluk nog duren? Donkere wolken pakken zich samen…

Het grootste nieuws van het ogenblik is de stroom vluchtelingen die ‘Europa’ binnentrekt, met als goede tweede de economie van China die kampt met tegenvallende groei. En ik heb het al wel eens eerder gezegd, ik ben maar een IP-advocaat en van economie begrijp ik niet veel. Maar als gemiddeld geïnformeerde burger ben ik geneigd te denken dat meer werkeloze mensen en minder economische groei een ongelukkige combinatie is. Toch zie ik ook kansen en op z’n advocaats: ik licht dit toe, als volgt.

Mijn vakgebied is de Intellectuele Eigendom, met andere woorden, de bescherming van de menselijke inventiviteit door de wet. Iets minder sjiek: wie iets origineels bedenkt, kan dat bedenksel beschermen tegen namaak. Die bescherming wordt voor langere of kortere duur verleend voor artistieke prestaties (het schrijven van een boek, het maken van een film), voor technisch vernuft (het bedenken van een nieuw procédé of een inventieve manier om iets bekends anders te doen); en ten slotte is er nog de bescherming voor het creëren van bekendheid voor merknamen.

Kortom, wat ik doe heeft te maken met originaliteit en inventiviteit, en dat zijn zaken waar de westerse industrie van oudsher goed in is. Maar – feit van algemene bekendheid – de westerse industrie heeft zich in grote mate verplaatst naar lage lonen-landen, met China voorop. Michell maakt nog steeds platenspelers in Engeland, maar mijn versterker komt uit China. En ik heb me al vaak afgevraagd hoe het mogelijk is dat ‘wij in het Westen’ welvarende consumenten kunnen zijn terwijl het werk (en dus: het inkomen) in belangrijke mate naar het buitenland wordt verplaatst?

Heel ingewikkeld lijkt het antwoord me niet, want ik heb wel eens rondgereisd door landen met een hoge werkeloosheid, en dat waren geen landen waar de mensen zich erg interesseerden voor de toegenomen populariteit van grammofoonplaten. De werkeloosheid in Europa zou dus een eerste zorg moeten zijn van zowel de overheid als van bedrijven die consumenten-producten maken. Met andere woorden: de industrie moet terug naar Europa.

‘Onze’ industrie is verplaatst omdat ze in China meer mensen hebben die tegen lager loon hetzelfde werk beter kunnen doen. Maar als Europa er significant meer werkeloze mensen bijkrijgt, dan zijn er hier weldra ongetwijfeld ook mensen die bereid zijn een lager loon te accepteren als ze maar werk hebben. Een lager loon is nog altijd beter dan géén loon, want met een loon kunnen de mensen leuke dingen kopen. Platenspelers bijvoorbeeld. En als er in Europa een afzetmarkt is voor platenspelers, dan is er in Europa vermoedelijk ook plaats voor een fabriekje waar ze platenspelers maken.

Ongetwijfeld is deze redenering te eenvoudig. Zo mag het loon bijvoorbeeld niet àl te laag zijn. Bovendien heb ik er belang bij dat het zo zal gaan, omdat het betekent dat het voor méér Westerse bedrijven en -bedrijfjes aantrekkelijk wordt om nieuwe dingen te verzinnen en te maken (en dan komt er dus ook meer namaak, en daar spinnen de advocaten dan weer garen bij). Maar toch hoop ik dat het zo zal gaan: verwelkom die vluchtelingen, zet ze zo snel mogelijk aan het werk, en laat ze vooral veel platen kopen. En als de Europese industrie dan weer bloeit als nooit tevoren, exporteren we een groot deel van die mooie platen naar China – met de Engelse platenspelers erbij. Iedereen blij!

Over krachtblog

Advocatenkantoor in Amsterdam, gespecialiseerd in Intellectuele Eigendom en effectieve procedures.
Dit bericht werd geplaatst in Maatschappij en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.