Vis, seks, en méér massa-claims!

De laatste vissen? Pic: Erik E. de Vos

Wie de krant leest, ziet dat massa-claims en letselschade in de mode zijn. Ik schreef al eerder dat ik vind dat advocaten doorgaans nuttig zijn (zie: ‘Advocaat en aardbeving‘), maar er ligt nog veel werk te wachten.

Het NRC meldde onlangs dat zich rondom de wrakstukken van Malaysia Airlines vlucht MH17, een legertje letselschade-advocaten heeft verzameld. Die advocaten staan te popelen om iemand aansprakelijk te stellen, schreef de krant: “Doel is het indienen van een schadeclaim, maar … welke claim maakt de meeste kans? En bij wie leg je hem neer? Rusland? De rebellen? Oekraïne?” – advocaten op zoek naar een rechtszaak, dat klinkt me dan toch weer een heel stuk minder nuttig in de oren.

Aan de andere kant, er zijn ook ontwikkelingen waarvan nu al te bedenken is dat er schade zal ontstaan èn wie daarvoor aansprakelijk kan worden gesteld. Te denken valt bijvoorbeeld aan de sex-pil voor vrouwen. Geneesmiddelen-fabrikanten proberen al jaren om (gebrek aan) lust bij vrouwen voor te stellen als ziekte. Fabrikant Boehringer-Ingelheim spreekt van HSDD, wat staat voor ‘hypoactive sexual desire disorder’ (zie ook dit artikel).

Maar, zo blijkt uit dit artikel: “As discovered in Liz Canner’s 2009 documentary Orgasm Inc., the frequently cited statistic that 43% of women are sexually dysfunctional is based on bad data and poor questioning. ” En men leze ook dit stuk van Alma Mathijsen: meisjes masturberen zich suf. Met andere woorden: de kwaal bestaat waarschijnlijk niet, maar het geneesmiddel wèl.

De (bekende) bijwerkingen van de inmiddels in Amerika goedgekeurde lustpil zijn slaperigheid, plotselinge dalingen in de bloeddruk en flauwvallen, vooral in combinatie met alcohol. Bovendien schrijft Trouw dat informatie van de fabrikant om de libido-pil aan te prijzen niet (helemaal) klopt: “Bij 8 tot 13 procent van de vrouwen die een probleem rapporteerden met seksueel verlangen was sprake van een lichte toename van ‘seksueel bevredigende momenten’ … Het is in ieder geval reden om het enthousiasme te temperen. Zeker als je die koele klinische cijfers naast dat interne marketingdocument van fabrikant Boehringer legt: daarin werd het middel al gezien als een oplossing voor twintig procent van álle vrouwen.”

Ernstige bijwerkingen, verkeerde productinformatie en onduidelijke oplossingen voor verzonnen ziektes? Dat klinkt als een recept voor ongelukken en voor fikse aansprakelijkheidsclaims (ter vergelijking: lees deze stukken over het Softenon-schandaal, of dit artikel over de schadeclaims van DES-dochters.)

Maar als het om de ècht grote kwesties van onze tijd gaat, spant de verwoesting van de aarde natuurlijk de kroon. In een boze column in The Guardian schrijft George Monbiot over het enthousiasme over de ontdekking van water op Mars terwijl op aarde de wereldzeeën worden geplunderd (‘There may be flowing water on Mars. But is there intelligent life on Earth?‘) Zijn stelling is dat er weinig reden is om blij te zijn met water en de mogelijkheid van leven op Mars als wij hier allemaal zullen sterven doordat we de oceanen hebben vernield.

Het leegvissen van de oceanen is een werkelijk gevaar dat ons allemaal (en op de korte termijn!) bedreigt, en waarvoor ik graag eens de vis-verwerkende industrie met een flinke massa-claim om de oren zou slaan. Iemand zin in een rechtszaak?

(Vragen? Neem contact op met erik.devos@kracht-advocatuur.com)

Over krachtblog

Advocatenkantoor in Amsterdam, gespecialiseerd in Intellectuele Eigendom en effectieve procedures.
Dit bericht werd geplaatst in Aansprakelijkheid, Maatschappij en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.