Kuifje op de rotsen

boeken301-288x391Zoals iedereen weet, heerst er bittere strijd tussen de weduwe van Kuifje-tekenaar Hergé en de Kuifje-fans (‘het Hergé Genootschap’). Aan die sage is een nieuw hoofdstukje toegevoegd, vooral (een beetje) van belang voor liefhebbers van procesrecht.

Wat vooraf ging: de Nederlandstalige Kuifje-fans hebben een ‘fanclub’. In hun diverse publicaties gebruiken zij tekeningen uit de Kuifje-albums van tekenaar Hergé. De tekenaar is dood, maar de weduwe is nog springlevend, en ze wil geld zien. In een eerdere rechtsgang (een bodemprocedure) is gebleken dat niet vaststaat dat de weduwe (althans het door haar gemachtigde bedrijfje ‘Moulinsart’) over de auteursrechten kan beschikken, omdat die rechten al in 1942 door de tekenaar zijn overgedragen aan diens toenmalige uitgever.

In die eerdere rechtsgang (zie deze blog) heeft Moulinsart in hoger beroep de vorderingen op de auteursrechtelijke grondslag ingetrokken en het over een heel andere boeg gegooid: er was ook nog een contractuele grondslag. En terwijl de bodemprocedure nog gaande was, is men (verrassing!) een kort geding gestart. Het kort geding handelde wèl om de vraag of Moulinsart over de betreffende auteursrechten kon beschikken; in eerste aanleg is toen geoordeeld dat dit niet het geval is. Moulinsart ging in beroep, en nu ligt er een arrest van het gerechtshof Den Haag. Wat zegt het hof?

Helaas voor de weduwe, maar het hof geeft haar ongelijk. Het hof stelt dat hij in de huidige kort geding-procedure in beginsel niet mag afwijken van het oordeel van de rechters in de bodemprocedure. Dit is de zogenaamde ‘afstemmingsregel’: in kort geding wordt alleen een voorlopig oordeel geveld, waarbij de kort geding-rechter probeert ‘in te schatten’ wat de bodemrechter in een oordeel ‘ten gronde’ zal oordelen. Als er al een oordeel van de bodemrechter ìs (ook als daar nog beroep tegen mogelijk is), dan mag de kort geding-rechter daar niet van afwijken.

Afwijken van de afstemmingsregel mag alleen als “de uitspraak van de bodemrechter klaarblijkelijk op een misslag berust, alsook indien sprake is van een zodanige wijziging van omstandigheden dat moet worden aangenomen dat de bodemrechter, ingeval hij daarvan op de hoogte zou zijn geweest, tot een andere beslissing zou zijn gekomen”. Daar is in dit geval geen sprake van.

Wat  kunnen we hiervan leren? Op zich niet zo veel, behalve dat eens temeer duidelijk is dat de ‘afstemmingsregel’ een ‘harde regel’ is en dat kort geding-rechters daar niet snel van zullen afwijken.

In dat verband blijkt uit het huidige arrest dat ook de Kuifje-fans wat procesrechtelijke steken hebben laten vallen: hoewel zij wisten dat Moulinsart stelde dat zij in ieder geval de rechten heeft op een deel van de tekeningen die door de fans zijn gebruikt (kort gezegd: afbeeldingen van Kuifje die niet in de albums voorkomen), is dat door (de advocaten van) de fans pas bij pleidooi in hoger beroep bestreden; dat was te laat, want daar staat een andere procesrechtelijke regel weer aan in de weg – de ‘twee-conclusie regel’. (Die – kort gezegd – inhoudt dat een partij in hoger beroep na het nemen van zijn/haar memorie in beginsel geen nieuwe stellingen meer mag betrekken.)

En o ja, het Hergé Genootschap beroept zich ook nog op het ‘citaatrecht’ (artikel 15a Auteurswet). Het hof oordeelt dat er van een dergelijk recht geen sprake kan zijn “gelet op het structurele karakter, de omvang en de illustratiedichtheid van de overnames/citaten”. Ik verwijs de liefhebber graag naar mijn blog over een enthousiaste Seinfeld-twitteraar, die ook al hoopte dat het citaatrecht hem zou kunnen beschermen tegen een inbreuk-vordering.

Enfin. Bezoek de vernieuwe website!

(Vragen? Neem contact op met erik.devos@kracht-advocatuur.com)

Over krachtblog

Advocatenkantoor in Amsterdam, gespecialiseerd in Intellectuele Eigendom en effectieve procedures.
Dit bericht werd geplaatst in Auteursrecht, Effectief procederen, Procesrecht en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.