Zingeving

Dare to be different (fragment van een reclameposter)

Het is tijd voor een nieuw geloof. Dat klinkt misschien iets krankzinniger dan het is. Je zou makkelijk kunnen denken dat we al problemen genoeg hebben. Populisme, klimaatverandering, plastic, lege oceanen, oorlogen, vluchtelingen, wat al niet. Hebben we daarbij dan ook nog meer geloof nodig? Het antwoord is een onomwonden, ‘ja!’

Er is namelijk heel veel geloof, maar van het verkeerde soort. Er is geloof in ‘de macht van het kapitaal’, er is geloof in ‘de ondergang van het Westen’, er is geloof in ‘industrie’ en in ‘vooruitgang’. Politici als Trump en Baudet geloven dat Het Goede Leven van ‘ons’ is gestolen door niet-Westerse immigranten. Dat de politiek geen feiten meer nodig heeft, is al langer bekend, maar dat de feiten ontkend worden in het zicht van de naderende Apocalypse is een kwestie van geloof in een nogal onheilspellend gedefinieerde ‘welvaart’.

Wij, de verstandige mensen, begrijpen dat het fanatiek propageren van een streven naar economische groei en luxe in wezen een trage moord op de volgende generatie is. Dat is geen kwestie van beeldspraak. De trieste statistieken maken duidelijk dat de planeet om ons heen wordt vernietigd. Arme immigranten aanwijzen als de schuldigen aan de plundering van de natuurlijke welvaart, zal daar niets aan veranderen. Het is in ieders belang dat er een ander soort geloof komt, en snel ook.

De lokroep van de nieuwe volksmenners kan niet worden overstemd door te tamboereren op het eigen gelijk. Het gaat immers om overtuigingen en meningen die geen basis hebben in de kenbare werkelijkheid. Daarom stel ik bij wijze van tegenwicht voor om een nieuw geloof te stichten. We hebben weer geloof in Goden nodig die het leven zin kunnen geven, en die de wereld van vorm kunnen laten veranderen.

Ik geloof dat we Goden nodig hebben, om dezelfde redenen waarom we ook elkaar nodig hebben, en waarom we een leefbare planeet nodig hebben. Die reden is dat we alleen Het Goede Leven kunnen leiden als we een taal hebben om te praten over de redenen waarom we hier zijn, en over wie we zijn, wat we zijn, wat we doen, en hoe we onze acties kunnen richten op een groter goed.

Als je aan zelf denkt als een levend wezen in een wereld van Goden heeft je leven zin. Zeker als die Goden zich dan ook nog een beetje voor jou interesseren. Door over Goden na te denken, kunnen we weer leren om op een andere manier over onszelf te praten. In een wereld van Goden en Demonen  hebben we een taak, en niet alleen maar een baantje. Zonder Goden zijn we hulpeloos overgeleverd aan degenen die het naderbrengen van de Apocalypse tot hun persoonlijke project hebben gemaakt.

In een nieuw essay bepleit ik een geloof, waarin mensen boodschappers aan de goden zijn. Als boodschappers zijn we ervoor verantwoordelijk dat wij de Goden laten weten wat Het Goede Leven inhoudt. Op hun beurt kunnen de Goden ons dan helpen om dat goede leven ook daadwerkelijk te leiden. Hint: in mijn geloof is Epicurus een profeet.

Natuurlijk begrijp ik wel dat ik op zoek ben naar een nieuw Utopia, maar wat dan nog? Waarom zou de term ‘Utopia’ een belemmering zijn voor het doel: een vrediger samenleving op een bloeiende planeet? Verandering op wereldschaal gaat waarschijnlijk langzaam, dus wat ik  voorstel is om micro-Utopias op te richten. Plekken waar mensen samen brood kunnen breken, en met elkaar kunnen praten over wat het betekent om in een wereld van Goden en Demonen te leven. Liever een goed gesprek over Goden dan een slecht gesprek over immigranten en Kunstmatige Intelligentie die iedereen overbodig zal maken.

Voor alle zekerheid: ik ben geen guru of priester, zelfs geen leraar. Maar ik denk dat we een verhaal nodig hebben met diepe wortels in de wereld van de Goden. Alleen zo’n verhaal kan ons hoop bieden – zodat het licht aan het einde van de tunnel inderdaad een nieuwe dageraad betekent en niet de komst van een aanstormende trein. Dwepen met de ondergang van het Westen kan dan later weer.

(Dit alles ter aankondiging van een nieuw essay, voorlopig getiteld: “Het Goede Leven, of: Heb Geloof en Bouw Je Eigen Micro-Utopia” Bezoek alvast de (Engelstalige) website: http://www.eleima.org)

Over krachtblog

Advocatenkantoor in Amsterdam, gespecialiseerd in Intellectuele Eigendom en effectieve procedures.
Dit bericht werd geplaatst in Maatschappij en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.